Program-arkiv 2022

Frokostkoncert med “De Gæve Gutter – Optimisterne”
søndag den 25. september kl. 13 
Borup Kulturhus 
Møllevej 2, 4140 Borup

Der indbydes til en uforpligtende eftermiddag med smørrebrød og drikkevarer i godt og muntert samvær. 
Under frokosten vil der være dæmpet musik.

Det lokale “seniorboyband” ”De Gæve Gutter – Optimisterne” står for musikken og for den efterfølgende underholdning. De er kendt af mange i Køge som fire – aldrende – spillemænd, der underholder rundt omkring med kendte gamle viser og pop-melodier samt egne omskrevne numre. Krydret med anekdoter og muntre historier. Og som også gerne inviterer deres publikum med på en fællessang. Om nødvendigt transformerer gutterne sig gerne til flerstemmigt kor eller skifter kønsidentitet med en paryk eller to.

‘Deres åbenhjertede positive optræden og holdning til livet smitter af. De inddrager og skaber fællesskab.

De har varierende musikerfaring fra deres yngre dage i andre orkestre og har været aktive i Ejbykoret og Kulturforeningen Apollonaris. Gruppen består i dag af: Just Christensen sav, Per Hermansen harmonika, Mogens Gammel Pedersen guitar og Poul Schmidt bas.

“De Gæve Gutter – Optimisterne” er for nylig blevet en del af Køge Kommunes deltagelse i et Forsknings- og udviklingsprojekt, “Kulturens Rige” sammen med seks andre kommuner, Danmarks Underholdningsorkester, Aktionsuniversitetet og Sund By Netværket. 

“Kulturens Rige” i Køge belyser blandt andet, hvordan kultur og musik kan forebygge sociale problemer og ensomhed blandt ældre.

Når “De Gæve Gutter – Optimistene” optræder, opstår der frirum for problemer og ensomhed. 

I billetten er inkluderet 3 stk. smørrebrød og 1 genstand (øl, vin eller vand). 
Billetpris 150 kr. 

Billetter skal købes på forhånd, senest søndag den 18. september, af hensyn til madbestilling.  

Billetter købes via nedenstående link hos billetto.dk 
Billetter 

Der kan også købes billetter i Borup Boghandel 

Dørene åbnes kl. 12.15 for spisegæster.  

————————————————————–

Kulturnatten i Borup Kulturhus
fredag den 26. august 2022: 

For Ejbykoret, Kulturforeningen i Skovbo og Skovbo Kunstforening:

(Programmet for hele Borup Kulturnat 2022 kan læses i Midtsjællands Avis. 
Se  www.sn.dk ) 

18.40-19.00: Ejbykoret synger fra balkonen
19.15-20.00: Skovbo Kunstforening har fernisering på kunstudstilling med kunstnergruppen PRO og jazzmusik med ”Six Foot Stompers”
20.15-20.45: Indonesisk traditionel dans og musik fra Java, Sumatra, Borneo og Bali.
21.00-21.45: Jazzmusik med ”Six Foot Stompers”

Rundt i Borup: 
19.15-19.45: Indonesisk dans forskellige steder i Borup, afhængigt af vejret m.m. 

—————————————————-
Kunst i litteraturen:

Foredrag med Rakel Haslund-Gjerrild:
’Adam i Paradis’ og billedkunstneren Kristian Zahrtmann 
tirsdag den 3. maj kl. 19 – 21 
Borup Kulturhus, Møllevej 2, 4140 Borup 

70 år gammel og på højden af sin karriere maler den danske billedkunstner Kristian Zahrtmann ‘Adam i Paradis’. Et portræt af det første menneske, der emmer af begær og erotik. 

Haslund-Gjerrilds roman tager sit udgangspunkt i dette maleri og maleren bag – det er en uhyre velskrevet bog om et menneske, der udadtil har opnået alt, men som kæmper indeni.
Rakel Haslund-Gjerrild tager os med på en rejse til Zahrtmanns verden med farverige billeder og udtryk i tiden omkring det moderne gennembrud.
” Det er ren litterær forkælelse. Det historiske stof er ikke staffage, kulisser, men vækkes hyperfølsomt til live.” Information.

I pausen vil der være forfriskninger, og det er muligt at købe Rakel Haslund-Gjerrilds bog og få den signeret.
Du behøver hverken at kende kunstneren eller have læst bogen for at få en spændende, lærerig og underholdende aften!

Foredraget er en fortsættelse af serien om KUNST I LITTERATUREN, som vi påbegyndte i efteråret 2021 med Jesper Wung-Sung og bogen ’Kvinde set fra ryggen’.
Arrangementsrækken er et samarbejde mellem Kulturforeningen i Skovbo, Skovbo Kunstforening og KøgeBibliotekerne. 

Støttet af Statens Kunstfond. 

Pris 50 kr. 

————————————————————–

Foredrag ved René Ljunggren
lørdag den 2. april kl. 15
Ejby Medborgerhus 

Lørdag eftermiddags-foredrag ved fjeldguide, friluftsguide og forfatter René Ljunggren i Ejby Medborgerhus 

René Ljunggren fortæller om sit liv med friluftsliv gennem mere end 50 år.

Du kan forvente et underholdende foredrag om vandring i Danmark, Sverige og i Grønland, men også om arbejdet med at lave stiforløb gennem Køge kommune. Stier der skal forbinde Køge kommune med nabokommunernes stisystemer.

I den forbindelse arrangerer René sammen med Niels Rolskov korte og længere dagsvandringer gennem kommunen. 

René Ljunggren foretog sin første fjeldtur til Kebnekaiseområdet i det nordlige Sverige allerede i 1969 og René er stadig aktiv fjeldvandrer og guide.

Gennem mere end 10 år har René undervist i fjeldvandring og friluftsliv indtil han etablerede Vildmarksskolen og Vildmarksrejser der henholdsvis tilbød friluftsrelaterede kurser og rejser i Norden og i Grønland. 

René har boet 2 år på Færøerne og 10 år i Grønland før han slog sig ned i Herfølge med sin hustru Gitte. 

René Ljunggren arrangerer stadig rejser i Lapland og ture i Danmark og i Sydsverige ligesom han også afholder kurser i kort og kompas og andre friluftsrelaterede emner. 

Mød op til et spændende og hyggeligt foredrag. 

Foredraget holdes i Ejby Medborgerhus Gemsevej 19, Ejby, 4623 Lille Skensved, lørdag den 2. april kl. 15.

Fri entré.  

————————————————————–

“Die schöne Müllerin” af Schubert 
med Johannes Mannov og Christian Westergaard 
fredag den 18. marts kl. 19.30
Borup Kulturhus

Schuberts dejlige sangcyklus ”Die schöne Müllerin” bliver fremført af barytonen Johannes Mannov akkompagneret af pianisten Christian Westergaard.  

Johannes Mannov er en internationalt eftertragtet sanger.  Han er uddannet i Tyskland og har sunget på de store scener og koncertsteder i det meste af Europa, i Sydamerika, Japan m.m. 
Han har ligeledes i flere omgange sunget på Den Kgl. Opera i København, hvor han har sunget de bærende barytonpartier i bl.a. Mozarts Don Juan, Figaros bryllup, Pelleas et Melisande, Elektra m.m.  Han mestrer de forskellige stilarter lige fra barokken til de helt nutidige som f.eks. Paul Ruders. 

Som kammermusiker er han vidtfavnende.  Indenfor liedkunsten, som vi skal nyde godt af ved koncerten i Borups Kulturhus, har han en sjælden evne til at formidle både stilen, følelserne og den vidunderlige musik, som vi får mulighed for at høre det, når han sammen med akkompagnatøren Christian Westergaard fortolker Schuberts ”Die schöne Müllerin”. 
Johannes og Christian har ofte samarbejdet netop omkring Schubert, både med den cyklus, som vi her skal høre, men også omkring ”Winterreise”, (som vi får mulighed for at høre i 2022 med Ulrik Stærk som akkompagnatør) og ”Schwanengesang” og mange af de fantastiske lieder fra Schuberts hånd.

”Die schöne Müllerin” er en digtsamling af Wilhelm Müller, som undervejs forandredes fra at være et lidt lettere synge/rollespil til, bl.a.ved Schuberts skønne musik, at blive et af romantikkens store værker, hvor den voldsomme kærlighed og sorgen over, at den ikke bliver gengældt, er bærende. ”Himmelhøjt  jublende, bedrøvet til døden” som Goethe skrev det. Det fremgår så vidunderligt i Schuberts musik og i Johannes Mannovs og Christian Westergaards fortolkning.

Udover sin egen sangerkarriere underviser Johannes Mannov  i solo- og ensemblesang på bachlor- og kandidatniveau og har arbejdet som professor i sang ved Hochschule für Musik i Nürnberg fra 2012 til 2020. Endvidere sidder han ofte i jury’er ved sangkonkurrencer og prisuddelinger, og afholder masterclasses på konservatorier i Danmark, Tyskland, Israel og Italien. 

Koncertbilletprisen er 150 kr.
For medlemmer af Kulturforeningen i Skovbo er koncerbilletprisen 100 kr. 

Der er mulighed for spisning kl. 18. Det koster yderligere 125 kr. for en spisebillet, som skal købes senest den 15. marts. 
Der serveres 1 stk. stegt laks med kartofler, grøntsager, salat og hollandaisesovs. 

Både spise- og koncertbilletter sælges via www.billetto.dk eller i Borup Boghandel. 

Dørene åbnes kl. 17.15, så der er tid til at købe drikkevarer og være klar til at spise kl. 18.00. 

Koncertbilletter sælges også ved døren. 

————————————————————–

Ordinær Generalforsamling i KIS
Mandag den 14. marts 2022 kl. 19.30
Borup Kulturhus 

Dagsorden iflg. vedtægterne. 
Alle er velkomne. Der serveres kaffe med kage. 

For at deltage i evt. afstemninger, kræves der, at kontingent er betalt. Det kan betales i forbindelse med generalforsamlingen. 

Se https://kulturis.dk/om-kulturforeningen-i-skovbo-kis/bestyrelsen/ 

————————————————————–

Kunst i litteraturen:
Foredrag med Peter Løhr om ’Hulemennesket’ og guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye 

torsdag den 24. februar kl. 19 – 21 
Borup Kulturhus

”En ny, unik stemme” har Information kaldt forfatteren Peter Løhr, der med sin anmelderroste roman ’Hulemennesket’ har skrevet en underholdende og levende roman om den berømte guldaldermaler Johan Thomas Lundbye.

Til foredraget tager Peter Løhr os med på en tankevækkende rejse til Guldalderens kunstnermiljø i Rom, Danmark og resten af Europa, hvor også Marstrand, H.C. Andersen, Grundtvig og Kierkegaard er med.
Her præsenteres store kunstværker og endnu større personligheder, der alle satte deres præg på deres tids europæiske kultur og kunst og har sat dybe spor i nutiden. Og det bliver gjort med et glimt i øjet, sproglig spidsfindighed og stor humor i ’Hulemennesket’.   

I pausen vil der være forfriskninger og det er muligt at købe Peter Løhrs bog og få den signeret. Du behøver hverken at kende kunstneren eller have læst bogen for at få en spændende, lærerig og underholdende aften!

Foredraget er en fortsættelse af serien om KUNST I LITTERATUREN, som vi påbegyndte i efteråret 2021 med Jesper Wung-Sung og bogen ’Kvinde set fra ryggen’.

Arrangementsrækken er et samarbejde mellem Kulturforeningen i Skovbo, Skovbo Kunstforening og KøgeBibliotekerne. 

Billetpris: Kr. 50,00 + gebyr

Billetter købes via nedenstående link fra Biblioteket eller fra Bibliotekets hjemmeside. 

Køb billet(ter) 

———————————————————–

En Barok- Valentinskoncert
med Camerata Øresund 
lørdag den 12. februar kl. 16 
Borup Kulturhus 

Forførelse, passion og jalousi

I midten af  februar er det Valentinsdag – dagen, hvor butiksvinduerne er røde af roser og hjerteformede chokoladeæsker og kærligheden fejres verden over.
Man kunne måske tro at nutidens kommercielle kræfter havde fået en rigtig god business idé og opfundet Valentinsdagen, men faktum er at Valentins traditionen fandtes længe inden de røde balloner overhovedet så dagens lys. Faktisk kan fejring af Valentinsdag spores helt tilbage til det ældgamle Romerrige hvor man, d.14 februar ærede guden Juno, som repræsenterede ægteskabet og kvinden.
 
Med Camerata Øresunds Valentinskoncert ønsker vi at give et alternativt bud på en Valentinsfejring – en fejring der hylder ånd og sjæl og kærlighedens uransagelige veje.
I barokmusikken hyldes og beskrives kærligheden og dens mange facetter i utallige arier og barokke hits, som har berørt, begejstret og henrevet generationer af lyttere gennem mere
end 400 år. Store barokmestre som bla. Monteverdi, Purcell og Händel skildrer både den lykkelige og ulykkelige kærlighed i toner og maler den i stærke billeder med drama, smerte, intensitet og lidenskab.
Camerata Øresunds program består af sprudlende kærlighedsduetter og arier, der spænder lige fra flammende uskyld og forførelse (Händels ”Il primo ardor ”& “Un cenno leggiadretto”), over lidenskabelig ild (Monteverdi’s “Pur ti miro”), igennem rasende jalousi (Händels “Ègelosia” ), til dyb fortvivlelse (Purcell’s “Let me weep”).

Til Valentinskoncerten har Camerata Øresund allieret sig med to af de største sangtalenter i Danmark, sopranen Cassandra Lemoine og kontratenoren, Steffen Jespersen, som begge er uddannet på Operaakademiet.
Med stor indlevelse og stærk teatralsk formidling fra de to solister og Camerata Øresund, får publikum en tur i kærlighedens rutchebane med al den spænding og store følelser det medfører.

Medvirkende:  Camerata Øresund under ledelse af Peter Spissky – 9 musikere.
Steffen Jespersen- kontratenor
Cassandra Lemoine- sopran 

Koncerten arrangeres i samarbejde med Køge Klassisk 

Billetpris 150. kr. –
100 kr. for medlemmer af Køge Klassisk eller Kulturforeningen i Skovbo 
Gratis for unge under 30 år. 

Billetter købes via nedenstående billetlink,  via www.koege-klassisk.dk  eller ved døren.  
Billetlink:  https://www.place2book.com/da/sw2/sales/ce9l69tszy

De gældende corona-restriktioner overholdes. 

————————————————————–

————————————————————–