Julemotetter med Theatre of Voices
fredag den 17. december kl. 19.30
Køge Kirke
I samarbejde med Køge Klassisk
Theatre of Voices:
Else Torp, Kate Macoboy, Laura Lamph,
Nils Greenhow, Jakob Skjoldborg,
Mikkel Tuxen
Yngvild Ruud, orgel
Paul Hillier, dirigent
Program:
Julemotetter – Musik af Byrd, White & Sweelinck
Programmet er et udvalg af renæssancens fineste vokal- og orgelmusik: lovsang, bebudelsen, mysteriet, fødslen, Christusbarnets vugge og Guds lys over mennesket.
O Magnum Mysterium (Oh, store mysterium) og Christe qui lux est et dies (Christus, du som lyset er og dagen) er essensen af julens budskab. Det underfulde i fødslen af Guds søn og håbet for vores sjæles frelse stod i form af en stjerne over Betlehem.
For næsten 450 år siden blev der igen set en ny stjerne på himlen, og i 1573 udgav Tycho Brahe bogen ‘De Nova Stella’ (Om den nye stjerne), som blev starten den moderne astronomi – med sæde på Hven og senere i Rundetårn.
”Den 11. november sidste år,.. blev jeg opmærksom på, at der lige over mit hoved strålede en ny og ukendt stjerne, som var meget tydelig i forhold til de andre. … Jeg blev i den grad slået af forundring over dette, at jeg såmænd ikke ville tro mine egne øjne… Det var i sandhed det største af de mirakler, der er indtruffet i naturen siden Verdens skabelse.”
Opdagelsen vakte international opsigt og anerkendelse, men blev også set som varsel om ulykker og verdenens snarlige undergang. Og der var ulykker, krig og sygdom nok at vælge imellem. Pesten rullede igen op over Europa og ramte London i efteråret 1574.
Her ramte den organisten, komponisten og orgelbyggeren Robert White (1538-1574), som døde kun 36 år gammel sammen med sin familie. Hans Christe qui lux est et dies er det fjerde værk, han skrev til denne tekst, der afspejler den konstante kamp mellem lys og mørke. Tabet af ham var ifølge den samtidige Thomas Morley stort. Ikke kun for Westminster Abbey, hvor han var ansat, men for hele musiklivet.
Eftertiden har også sammenlignet ham direkte med William Byrd (1543-1623) – den engelske katolske komponist, der gennem hele sit liv skrev store mængder vokal- og instrumentalmusik til både kirkelig og privat kammermusikalsk brug. Hans værker var værdsat af både katolikker og protestanter, og det sikrede ham alliancer igennem den ellers til tider hårdhændede engelske reformation.
På kontinentet oplevede også Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) hele spektret af overgangen mellem renæssance til barok, hvilken han i høj grad var med til at påvirke som organist, improvisator, komponist og underviser. Han er især kendt som højdepunktet af den Nederlandske orgelskole med bl.a. udviklingen af fugaen som hjørnesten, men efterlod sig også over 250 vokalværker. I samtiden var han kendt som ‘Amsterdams Orpheus’ – som en pendent til John Dowland; ‘Englands Orpheus’. Selvom der ikke er bevis for at han skulle have besøgt England, findes Sweelincks værker i adskillige samtidige engelske manuskriptsamlinger, og han har som bevis på tidens rige musikalske udveksling skrevet en variation over Dowlands berømte Lacrymae (Flow my Tears).
Byrd | Laudibus in sanctis
Sweelinck | orgelsolo: Ons ist geboren een kindekijn (SwWV 315)
Byrd | Christe qui lux es et dies (à5)
Sweelinck | Ecce virgo concipiet
Tallis | orgelsolo: Clarifica me pater (I, II, III)
Byrd | O magnum mysterium/ Beata virgo /Ave Maria
Sweelinck | Hodie Christus natus est
Sweelinck | orgelsolo: Mein Huter und mein Hirt (SwWV 310)
Sweelinck | In illo tempore
Byrd | Lullaby, my sweet little baby
Byrd | orgelsolo: A Grounde (BK43)
Robert White | Christe qui lux es et dies (IV)
Sweelinck | orgelsolo: Toccata primi toni (SwWV 286)
Sweelinck | Te deum laudamus
Billetpris 200 kr., 100 kr. for medlemmer af Køge Klassisk eller Kulturforeningen i Skovbo. Unge u. 30 gratis adgang.
Billetter købes via Køge Klassisk’s hjemmeside, www.koege-klassisk.dk
Der skal vise Coronapas ved indgangen.
———————————————————–
Irsk musik med Almost Irish lørdag den 20. november kl. 19.30
Borup Kulturhus
Almost Irish er et ungt folkband fra Danmark med erfaring, spilleglæde og en helt særlig musikalsk opvækst. Den har bandets 4 medlemmer nemlig gennemlevet i fællesskab, da de – som følge af at have samme mor og far – er brødre.
Soundtracket til drengenes barndom lød ud fra deres fars pladespiller, hvor utallige irske, skotske og danske bands og folkesangere sang sange, som var svære at glemme igen.
Da brødrene nåede skolealderen, kom de – en efter en – i den lokale musikskole og fik prøvet kræfter med forskellige instrumenter. I 2002 mødte de den Derry-fødte folkemusiker, Denis McLaughlin, som for alvor introducerede brødrene til en verden af irsk folkemusik, lærte dem at spille de velkendte sange fra barndommen og såede således kernen til det, der i dag er Almost Irish. Siden da har drengene spillet landet tyndt med små afstikkere til Norge, Tyskland, Nordirland og Skotland. De har udgivet 5 cd’er, eller 6, hvis man tæller den første – og i øvrigt udsolgte – cd i et oplag på 15 eksemplarer med. De har spillet sig frem på landets scener og har efterhånden skabt sig et anerkendt og velkendt navn i folkemusikkens univers. Almost Irish har en dyb forståelse for den traditionelle irske og skotske folkemusik og har den fordel at kende hinanden både som musikere og som brødre. Til sammen har de en unik energi og spilleglæde på scenen, og deres brede repertoire af traditionelle sange og melodier udtrykker fortolkning, kreativitet, fornyelse og respekt for traditionen. Almost Irish er dygtige musikere – og ikke mindst fortællere – og er derfor blevet en respekteret repræsentant for folkemusikken.
Billetpris 150 kr. og medlemspris 100 kr.
Billetter købes via billetto.dk eller i Borup Boghandel
———————————————————–
ÅBENT HUS I BORUP KULTURHUS
SØNDAG DEN 14. NOVEMBER 2021
Den 14. november inviterer Borup Kulturhus til det årlige Åbent Hus arrangement.
14.00-15.00
Velkomsttale ved Anders Ladegaard Bork, Kultur- og Idrætsudvalget
Fernisering på FOLKEUDSTILLINGEN ved Lise Ingemand, Skovbo Kunstforening
32 lokale kunstnere udstiller deres værker
15.00-15.45
Underholdning i salenKlaverelever fra Musikskolen ved Pia Brinch Jensen
MGK-duo (sang og guitar) MGK Sjælland ved Pia Brinch Jensen
15.45-16.30
De Små Grå – Foreningen Apollonaris
16.30-17.00
Borup Brass Band underholder
Dagen igennem vil det være muligt at besøge en del af de foreninger som har aktiviteter i huset:
- Hos Midtsjællands Vævekreds kan du se de smukke arbejder og måske lade dig inspirerer til at prøve kræfter med en af vævene.
- Hamonika gruppen fra Apollonaris holder åbent i deres øvelokale. Kom forbi og nyd deres musik, eller prøv selv en hamonika
- Køge Fotoklub viser rundt i deres lokaler på 1.sal, hvor der også er et udvalg af deres fotografier.
- Skovbo Skakklub udfordrer dig gerne i et parti skak. Har du spørgsmål om hvordan du kommer i gang, står de klar til at hjælpe dig.
- Sypigerne fra FOF er også på plads i deres lokale på 1. sal. Her kan du se hvilke muligheder der hos dem og måske får du lyst til at deltage.
- Skovbo Kunstforening har slået dørene op til deres atelier på 1. sal, hvor du kan se et arbejdende værksted
- Borup E-sport – KNES er nu kommet godt i gang i Borup – stik forbi deres lokaler på 1. sal og oplev den intense stemning. De står også klar til at fortælle om E-sporten. Har du en teenager i huset er de også meget velkommen til at kikke forbi.
- Afslutning på Åbent hus
17.30-19.00
Spisning: Der serveres en lækker tapas buffet fra restaurant II Gusto i Borup
Drikkevarer købes i baren – Brugerrådet gi´r kaffen
19.00-22.00
Underholdning ved Sten og Anne Marie Lindegaard
*I pauserne vil det være muligt at købe drikkevarer i baren
Arrangementet er støttet af Køge Kommunes Kulturpulje
Bindende tilmelding til mad og koncert senest den 8. november til Karin Tobiasen på aktobiasen@outlook.dk eller Tlf. 30236783.
Mad og koncert koster kr. 200,-
Hvis du kun ønsker at høre koncerten, koster det kr. 50,-
Koncertbillet kan købes ved indgangen.
Der kan købes Vin, Vand og Øl i forhallen.
———————————————————–
Jubilæumskoncert med
Concerto Copenhagen
lørdag den 30. oktober kl. 15
Borup Kulturhus
I samarbejde med Køge Klassisk.
I år fejrer Concerto Copenhagen sit jubilæum med en kavalkade af highlights fra det repertoire, orkestret har spillet gennem sin 30-årige eksistens.
Concerto Copenhagen har siden de første koncerter i 1991 udviklet sig til at være Skandinaviens førende orkester inden for den tidlige musik, og orkestret er blevet identisk med en særlig metodisk tilgang til arbejdet med de historiske materialer. Concerto Copenhagen er nemlig sande mestre i at forene kunstnerisk autenticitet med innovation, og deres originale og kompromisløse fortolkninger er rost og værdsat af publikum og kritikere verden over.
Med et unikt repertoire, der kombinerer velkendt europæisk musik med mindre kendte værker af skandinavisk oprindelse samt nykomponeret musik, glæder Concerto Copenhagen sig til at markere sit jubilæum i Borup Kulturhus 30.oktober kl. 15.
Koncerten præsenteres i samarbejde mellem Køge Klassisk og Kulturforeningen i Skovbo. Billetter koster 100 kr. for foreningernes medlemmer og 150 kr. for ikke-medlemmer. Børn og unge under 30 har gratis adgang, men skal reservere en billet i forvejen.
Musikalsk ledelse ved koncerten: Fredrik From, violin og Antoin Torunczyk, obo.
Foto: Mathias Løvgreen
Program:
A. Corelli: Concerto Grosso, op. 6, nr. 4
H. Purcell: Pavane, Z.748
H.I.F. Biber: Battalia
G.F. Händel: Concerto Grosso, op. 3, nr. 5
–––
A. Vivaldi: La Senna Festeggigante, Sinfonia, RV 693
J.S. Bach: Koncert for violin & obo, BWV 1060R
G.Ph. Telemann: Burlesque de Quixotte, Ouverture-suite, TWV 55:G10
Billetpris 150 kr. Medlemspris 100 kr.
Link til billetkøb via Køge Klassisk: billet
Billetter kan også købes i Borup Boghandel og ved døren
En dejlig koncertoplevelse.
———————————————————–
Jazzkoncert med Paul Harrison Band
Torsdag den 7. oktober 2021 kl. 19.30
Borup Kulturhus
Efter flere aflysninger, glæder vi os rigtig meget til at kunne afholde jazzkoncerten med Paul Harrisons Band.
Engelske Paul Harrisons disker op med et yderst succesfuldt band. Musikalsk dynamik og højt niveau er om noget Harrisons varemærke, såvel som et stærkt sammenspillet, udadvendt og humoristisk team. Der serveres alt fra up-tempo numre til smukke
ballader, i et utal af jazzens rytmiske stilarter. Paul Harrison Band er i topform med velkendt fuldblodsjazz i international klasse,
som har givet genlyd på alverdens scener i over 20 år, med den altid energisk spillende kapelmester i front.
Paul Harrison Band:
Paul Harrison UK. Klarinet/Sopransax/Altsax.
Niklas Carlsson SE. Trombone/Vokal.
Asger Søgaard DK. Guitar/Banjo/Vokal.
Søren Stausbøl DK. Piano/Vokal.
Peter Williams UK. Kontrabas.
Mikkel Find DK. Trommer.
Antonia Barisic HR. Vokal.
Hjemmeside:
www.harrisonmusic.dk
Billetpris 150 kr. og medlemspris 100 kr.
Billetter købes via billetto.dk
eller i Borup Boghandel
Der kan også bestilles billetter på info@kulturis.dk
og købes billetter ved døren.
Det var en dejlig aften med forrygende god jazzmusik.
———————————————————–
Foredrag af Jesper Wung-Sung
tirsdag den 14. september kl. 19.00 – 21.00
Borup Kulturhus
I samarbejde med Køge Bibliotekerne og Skovbo Kunstforening kan vi høre Jesper Wung-Sung fortælle om sin nyeste roman, Kvinde set fra ryggen.
Kom på en fascinerende rejse i litteraturens og billedkunstens verden, når en af Danmarks største forfattere fortæller om kunst, kunstnerliv – og det at betragte et billede af Vilhelm Hammershøis kone.
Jesper Wung-Sung er en fremragende historiefortæller og på denne aften kan du nyde ham læse op fra sin seneste roman, Kvinde set fra ryggen, og høre ham fortælle om sit arbejde med inspiration fra en af billedkunstens mastodonter, Vilhelm Hammershøi.
Lyt til et tankevækkende interview i billedrige kulisser, eller få svar på dit eget spørgsmål om kunst og kunstnerliv.
I pausen er der forfriskninger og mulighed for at nyde en udstilling af aktuel billedkunst.
Du kan også købe Jesper Wung-Sungs bog og få din bog signeret!
Billetpris 50 kr.
Billetter købes via Køge Bibliotekerne
En virkelig god aften med en fyldt sal.
———————————————————–
Familie-koncert med “Latino Bambino”
søndag den 5. september kl. 15
Ejby Medborgerhus
Gemsevej 19, Ejby, 4623 Lille Skensved
”Latino Bambino” ønsker at give børn og deres voksne en kunstnerisk oplevelse på højeste niveau med de tre professionelle klassiske musikere, Martin Buono, guitar, Francesco Calí, accordeon og Helene Simonsen, fløjte.
De vil spille klassiske værker af J. S. Bach blandet med varmblodig musik fra de latinamerikanske lande i form af choros, tangoer og andet folklore fra kontinentet.
De tre musikere, som udgør ’Latino Bambino’ har alle baggrund i den klassiske musik med uddannelser på konservatorier i ind- og udland; Martin med særlige studier af latino-musikken i Spanien.
Musikerne har opnået mange priser og udmærkelser i tidens løb, og har nu sat sig for at arbejde sammen for at lade børn møde både en blanding af det klassiske repertoire og det varmblodige, folkloristiske latinamerikanske.
Ambitionen er at udviske skel mellem genrer, og tidligt give børn en indføring i det klassiske men stillet sammen med folkloren.
Formidlingen for børn vil være central, – i øjenhøjde med levende fortællinger og eventyrlige anekdoter.
Billetpris: Børn 50 kr., voksne 100 kr.
Billetter købes via billetto.dk
eller i Borup Boghandel.
Der kan også købes billetter ved døren.
En dejlig eftermiddag med musik, der glædede.
———————————————————–
Kulturnatten i Borup
fredag den 27. august
Borup Kulturhus
Vi har været heldige at få en en koncert-aftale med Peter Edelmann og band. Gratis adgang.
Kl. 20.00 – 20.45 Peter Edelmann & band
Kl. 21.00 – 21.45 Peter Edelmann & band
Peter Edelmann gør sangene til sine egne. Han dykker ned i dem og sender dem videre på sin helt egen måde.
Peter er født og opvokset i Køge. Han har spillet, siden han som 4-årig fik et orgel af sine forældre.
Denne aften kommer underholdningen til at består af danske og udenlandske hits fra før og nu, af kunstnere som bl.a.; Poul Krebs, Kim Larsen, Shu-bi-dua & Elvis, Beatles, Robbie Williams.
Peter spiller også nogle af sine egne numre, som han også optrådte med i Boxen i Herning i 2018, i forbindelse med Dansktop prisen.
Peters farfar var et vidunderbarn, der som 4-årig gav den gas på harmonika i Glassalen i Tivoli. Og som nogle måske har gættet, er han tillige i familie med den afdøde dansktoplegende Teddy Edelmann.
Gennem 30 år på landevejen har Peter blandt andet også spillet med:
Ivan Pedersen ( Backseat)
Kim Schwartz
Lune Carlsen ( Kim Larsen copi)
Michelle Birkballe
God musik på Kulturnatten.
———————————————————–
Medlemsarrangement:
Rundtur i det gamle Lejre
mandag den 16. august kl. 14
Vi startede efterårssæsonen mandag den 16. august med et gratis medlems-arrangement – en rundtur i det gamle Lejre.
Allis Bergh gav os en engageret rundvisning i det historiske område omkring Lejre Museum. Det var et udendørs arrangement, og vi fik rigtig meget at vide. Turen afsluttedes indendørs med kaffe og hjemmebagt kage – og endnu flere gode fortællinger fra området.
En utrolig givende og dejlig rundvisning.
———————————————————–
Medlemsbesøg hos Frede Svendsen, Gammerød
Mandag den 10. maj 2021 kl. 14
Vi så Fredes mere end 30 hestevogne og kareter og fik fortalt om dem. Det var flot og spændende.
———————————————————–
Ordinær generalforsamling
søndag den 9. maj 2021 kl. 16,
Kantinen i Borup Kulturhus
Dagsorden i følge vedtægterne
———————————————————–